Majitelia \"chrobákov\" by svoje autá nevymenili ani za najnovší model

26.07.2008 Kežmarok

Kežmarok 26. júla (TASR) - Asi šesťdesiat legendárnych vozidiel Volkswagen so vzduchom chladenými motormi, ľudovo nazývané \"chrobák\", zaplnilo dnes nádvorie i okolie Kežmarského hradu.
V rámci tretieho ročníka medzinárodného zrazu, ktorý sa koná tento víkend na Spiši, predstavili majitelia vzácnych a vynikajúco udržiavaných veteránov svoje autíčka širokej verejnosti. Špeciálnou ukážkou bola \"zostava\" v areáli hradu, ktorá prezentovala vývoj týchto automobilov.
\"Dominuje model z roku 1952 a postupne so zoradené ďalšie. Majú rôzny tvar i farby, ale spája ich, že všetky majú vzduchom chladený motor, \" povedal pre TASR jeden z organizátorov zrazu Martin Michelčík. Dodal, že sám vlastní \"chrobáka\", hoci v súčasnosti ho rekonštruuje, takže na zraz s ním neprišiel. Ako povedal, tieto autá sú jednoduché, spoľahlivé a navyše aj krásne. Svojho \"chrobáka\" by nevymenil ani za najnovší model. Je to láska na celý život, hoci časovo aj finančne náročná.
\"Máme registrovaných takmer 60 áut zo Slovenska, z Českej repubiky a Poľska. Sú tu autá od roku 1952 až do roku výroby 1985. Chrobák sa robil v mnohých verziách. Každé z týchto áut je niečím vzácne. Niektoré sú v pôvodnom stave, ďalšie majú špeciálne úpravy, napríklad lepší motor či brzdy. Takýto koníček ťažko možno vyčísliť, ale myslím, že dobre urobené auto sa vyrovná hodnote nového automobilu\". Dodal, že cieľom zrazu je nadväzovanie kontaktov a výmena skúseností s údržbou či rekonštrukciou \"chrobákov\", ale predovšetkým spoznávanie Slovenska a regiónu Spiša.
Zraz, ktorý sa začal v kempingu Džurkovec na severe Slovenského raja, pokračoval v Kežmarku a v golfovom areáli Black Stork vo Veľkej Lomnici, pripravilo občianske združenie Východná VW divízia v spolupráci s Veteran Car Clubom Poprad.
 

Vyberte región